NIST CSF
NIST CSF
Het NIST Cybersecurity Framework (CSF) is een raamwerk dat is ontwikkeld door het National Institute of Standards and Technology (NIST). Het NIST CSF helpt om organisaties van publieke en private sectoren hun vermogen om cyberaanvallen te beheren en te verminderen te verbeteren. Het raamwerk is bedoeld als een vrijwillige richtlijn, bedoeld om bedrijven en organisaties een gemeenschappelijke taal te bieden voor het begrijpen, managen en verminderen van cybersecurityrisico’s.
Onderdelen van het NIST CSF
Het NIST CSF bestaat uit drie belangrijke componenten: de Core, de Implementation Tiers, en de Profiles.
- Core:
De Core van het CSF beschrijft een reeks cybersecurityactiviteiten en verwachte resultaten, en groepeert deze activiteiten in vijf functionele gebieden: Identify, Protect, Detect, Respond, en Recover. - Implementation Tiers:
Deze lagen helpen organisaties bij het meten van hun aanpak van cybersecurity en het afstemmen van hun cybersecuritypraktijken met hun risicomanagementbeleid en zakelijke behoeften. De vier tiers Partial, Risk-Informed, Repeatable, en Adaptive geven aan in hoeverre een organisatie risico’s begrijpt. En ook hoe uitgebreid haar cybersecurityprocessen zijn. - Profiles:
Een Profile helpt organisaties bij het vaststellen van de huidige stand van zaken en het identificeren van doelen die aansluiten bij de business. Door verschillen tussen het huidige en het gewenste profiel te beoordelen, kunnen organisaties prioriteiten stellen voor verbeteringen.
Doel van het NIST CSF
Het hoofddoel van het NIST CSF is het verstrekken van een gestructureerde en flexibele aanpak voor het beheren van cybersecurityrisico’s in een breed scala aan organisaties. Het raamwerk is ontworpen om compatibel te zijn met bestaande regelgeving en cybersecuritynormen. Dit betekent dat het gebruikt kan worden door organisaties die al aan bepaalde normen voldoen en hun beveiligingsinfrastructuur willen verbeteren of vereenvoudigen.
Toepassing van het NIST CSF
Omdat het CSF vrijwillig en flexibel is, kunnen organisaties zelf bepalen in welke mate zij het willen toepassen, afhankelijk van hun specifieke behoeften, risico’s, en de aard van hun bedrijfsvoering. Het wordt gebruikt door een breed scala aan organisaties, van kleine bedrijven tot grote multinationals. Maar ook in verschillende sectoren, inclusief maar niet beperkt tot financiële diensten, onderwijs, en overheid.
Het NIST CSF biedt een bewezen structuur voor het helpen van organisaties om beter voorbereid te zijn op, te reageren op, en te herstellen van cybersecurityincidenten. Dit verhoogt hun weerbaarheid tegen aanvallen en vermindert de risico’s verbonden aan digitale bedreigingen. Dit is cruciaal is in de steeds meer digitaal verbonden wereld van vandaag.
Core
De Core van het NIST CSF is ingedeeld in vijf functionele domeinen die de levenscyclus van het managen van cybersecurityrisico’s.
Identify
De functie Identify legt het fundament voor een effectieve beveiligingsstrategie. Het is essentieel dat een organisatie haar bedrijfsmiddelen goed begrijpt, waaronder de hardware, software, data en services. Dit inzicht is nodig om de risico’s adequaat te kunnen beoordelen en beheren. Door de bedrijfsomgeving en de daarmee samenhangende risico’s grondig te analyseren, kan een organisatie een solide governance structuur en een bijbehorende risicomanagementstrategie opzetten.
Protect
De stap Protect richt zich op het implementeren van de noodzakelijke beschermingsmaatregelen om te voorkomen dat bedreigingen daadwerkelijk impact hebben op de organisatie. Dit omvat het beheer van toegangsrechten, het beschermen van gegevens en het onderhouden van de systemen. Medewerkers zijn vaak een zwakke schakel in cybersecurity. Door deze te trainen en bewust te maken van mogelijke risico’s, wordt de menselijke factor versterkt.
Detect
Met Detect ontwikkelen organisaties capaciteiten om actief te monitoren en potentieel verdachte activiteiten te identificeren. Dit is cruciaal, omdat snelle detectie van onregelmatigheden kan helpen bij het voorkomen van uitgebreide schade. Het continu monitoren van netwerken en systemen stelt een organisatie in staat om anomalieën snel te herkennen. Dit is essentieel om effectief te kunnen reageren op incidenten.
Respond
Na de detectie van een incident is de functie Respond van groot belang. Een snelle en gecoördineerde reactie kan de schade beperken en de hersteltijd verkorten. Het opstellen van een responsplan, inclusief communicatiestrategieën en analyseprocedures, zorgt ervoor dat een organisatie klaar is om adequaat te handelen in geval van een cybersecurityincident. Dit omvat alles van het mitigeren van de dreiging tot het communiceren met betrokken partijen.
Recover
Tot slot helpt de functie Recover organisaties om na een incident hun normale bedrijfsvoering te hervatten. Dit houdt in dat er plannen moeten zijn voor het herstel van services en systemen, en dat er geleerd moet worden van het incident om toekomstige weerbaarheid te verhogen. Effectieve communicatie speelt ook hier een essentiële rol, zowel intern als naar externe stakeholders.
